Poreklo

Sigurno je interesantno za mnoge poreklo prezimena Bursać. Slobodan Bursać, onomatičar, godinama proučava poreklo i nastanak imena i prezimena balkanskih naroda. Istažujući svoje prezime došao je do interensantnih otkrića, i to je objavio u svom radu “Poreklo i nastanak prezimena Bursać”, koji je objavio povodom I Sabora Bursaća.

Prezime BURSAĆ je ugrađeno u ime institucije bez koje danas ne bi moglo da funkcioniše svetsko tržište – BERZE. Poreklo osnove prezimena Bursać – bursa, je veoma staro i seže duboko u prošlost. Prema izvesnim podacima, reč bursa je srpskog porekla i stara je koliko i srpski narod, i na prvobitnom srpskom jeziku imala je značenje – koža, odrana ovčja koža sa runom. U kasnijim vekovima, reč bursa dobija novo značenje, a to je kožna torba, pravljena od neobrađene sirove kože, sa runom spolja. U takvim torbama su putujući trgovci sve do kasnog srednjeg veka, od mesta do mesta nosili svoju robu. Pored trgovaca, ovakve torbe su dugi niz vekova nosili i vojnici i kaluđeri. Na ruskom jeziku se i danas po toj torbi, kaluđer ili bogoslov naziva – bursa.

Prezime Bursać staro je bar 1500 godina, reč je o staroj srpskoj porodici, poreklom iz grada Burse u Maloj Aziji (danas u Turskoj), u kome su se okupljali trgovci, koji su nosili robu u bursama, trgovačkim torbama, napravljenim od odrane ovčje kože. Najbogatiji deo porodice Bursa, brodovima je prešao u Dubrovnik. Oni koji su zaštitu potražili među zidinama, morali su da se pokatoliče. Njihova kuća i danas postoji, iza Kneževog Dvora, preko puta jezuitskog samostana. Tu je sada smeštena kamerna scena kazališta “Marin Držić”. I danas je zovu “Bursa”. Preko poslovnih veza, kao i zbog istorijskih događaja, dubrovačko-mletačka porodica Bursa prešla je u 16. veku na prostore Briža i Antverpena, gde su osnovali prvu berzu, koja je po njihovom prezimenu i dobila svoj naziv. U toku 16. veka ova porodica se u Brižu javlja sa prezimenom Van de Bursa, a na njihovoj palati se i danas može videti porodični grb, na kome se vidno ističu – dve kožne torbe. I drugi deo porodice morao je usled najezde Turaka, Mongola i Huna, da ide iz Burse. Krenuli su pešice i preko teritorije današnje Makedonije i severne Albanije, stigli u zaleđe Dubrovnika. Tu su svome prezimenu tokom 15. veka dodali slovo “ć”. Brojni ratovi, nedaće i vrtlog istorije, Bursaće su doveli na prostore Like, Bosne i Vojvodine. Krajem 18. veka kao nagradu za 20-godišnju službu u Vojnoj Krajini naseljeni su u Srem, Banat i Bačku. Hrvatsko prezime Buršić, austrijsko Buršik, italijansko Borsa, rumunsko Bursa, te grčko Bursakis, sva potiču iz istog srpskog korena. Slično je i sa našim prezimenima Zeljković, Tankosić, Momčilović, Bauk, Radujko, Rađenović i Vranješ. Svi su oni nekada bili Bursaći, i poput svojih predaka svi do jednog slave Đurđevdan.

 

Pored ovog pročitajte i

od autora Bursać Đ. Slobodana i Bursać N. Vladimira.